Mens byggeriet tog form forberedte foreningen sig på livet i
bofællesskabet. Vi diskuterede på livet løs i en række workshops i 2006-7. Det
handlede blandt andet om indretning af fælleshuset. Hvilke funktioner skulle vi
planlægge? Skulle der fx skulle være et vaskeri – og skulle man kunne reservere
maskinerne eller sætte hinandens vasketøj over? Og var der brug for et
gæsteværelse, som man kunne booke når familien kom på besøg?
Hvor vigtige alle disse ting end syntes at være, blev fællesspisningen
den store dagsorden. Det handlede både om hvordan vi ville organisere
spisningen og om det køkken, vi ville få brug for. Vi fandt ud af, hvordan man spiser
sammen i andre bofællesskaber og prøvede at få hold på, hvordan vi skulle
indrette os.
Da vi nåede til det punkt, hvor der skulle træffes en
beslutning, var der to tydelige grupperinger. Den ene mente at vi skulle lave
en række madhold, som på bestemte ugedage kunne skiftes til lave mad til
hinanden. Så kunne man melde sig ind i fx mandags- og torsdagsgruppen og så
ellers spise hjemme de andre dage.
Den anden gruppe gik all-in. De mente, at vi havde en unik mulighed
for at beslutte, at der skulle laves mad til alle beboere alle dage i ugen. På
den måde kunne man spise sammen hver dag, hvis man ellers ønskede det.
Jeg kan huske, at dén diskussion var et eksempel på et sted,
hvor jeg virkelig blev overrasket. Jeg kunne ikke helt forstå lysten til at gå så langt. Hver dag? Ville det ikke blive… for meget? Det var rigtig
langt fra hvad jeg og de fleste andre var vant til fra hverdagen i de små hjem.
Kunne det overhovedet fungere?
Det endte med en afstemning, hvor den store model vandt. Så
vidt jeg husker ret overbevisende. Og derfor blev der planlagt et køkken, som
kunne håndtere at lave mad til 200 mennesker.
Hverdagslivs-udvalget kunne samle op i et papir med ønsker
til fælleshuset, som blev sendt til arkitekterne i september 2006:
”Funktioner der var
stor enighed om skal være i Fælleshuset:
Spisesal:
·
Primær funktion: Spisning til hverdag. Andre
funktioner kommer i anden række.
·
Mulighed for spisning hver dag i ugen.
·
Mulighed for at alle i bofællesskabet kan spise
i samme rum, men ikke nødvendigvis komfortabelt! Mindre gener ok.”
Ingen kommentarer:
Send en kommentar